Al meer dan 40 jaar uw munt- en edelmetaal specialist

Informatie over goud

Goud is waarschijnlijk het meest bekende edelmetaal. Goud heeft als sinds jaar en dag een belangrijke rol gespeeld in het financiële verkeer en heeft elke economische crisis doorstaan als waardevaste investering.

GoudAfbeelding van 1 kilo baar goud

De chemische aanduiding van goud is "Au". Het is een uitermate zacht metaal waardoor het uitermate geschikt is om te bewerken tot sieraden. In pure vorm heeft goud een gelige kleur, maar door bijmenging van andere metalen kan de goudkleur veranderen. Zo wordt door bijmenging van koper de kleur wat roder. Goud is een heel zwaar metaal. Het soortelijk gewicht is 19 hetgeen betekent dat een liter goud een gewicht heeft van maar liefst 19 kilo! Goud is een edelmetaal en oxideert daarom niet. Goud heeft in pure vorm normaliter een zuiverheid van 99,99%.

Investeren in goud

Tegenwoordig investeren steeds meer particulieren een gedeelte van hun vermogen in goud. Redenen daarvoor zijn de huidige economische crisis en de omvangrijke schulden die vele landen hebben. Men acht het aflossen van die schulden nagenoeg onmogelijk en daarom is er weinig vertrouwen in de valuta van die landen. Indien bijvoorbeeld de euro valt, is de vraag wat u nog kunt kopen voor uw briefjes van 50 Euro en uw banktegoeden. Ook de angst voor (hyper)inflatie lijkt terecht. Het omzetten van (een gedeelte van uw) vermogen in goud is daarom het overwegen waard.

Om onafhankelijk van anderen te zijn, ligt in een investering in fysiek goud het meest voor de hand. U kunt op twee manieren investeren in fysiek goud, namelijk door het kopen van (1) goudbaren of (2) gouden munten. Het voordeel van goudbaren is dat de premie (op de grotere baren) laag is. De premie is hetgeen u boven de internationale goudkoers betaalt en bestaat uit produktiekosten en een winstopslag. Het nadeel van dergelijke baren is dat deze meteen zo'n grote waarde vertegenwoordigen en men daarom minder flexibel is bij verkoop. Het investeren in gouden munten heeft daarentegen als voordeel dat men kleine coupures goud verkrijgt. Hierdoor kan een belegging in gouden munten gemakkelijk gedeeltelijk worden verkocht. Een andere voordeel is voor het geval in de toekomst daadwerkelijk met goud zal worden betaald, men met gouden munten kleinere aankopen kan doen. De premie op gouden munten verschilt per soort en is afhankelijk van de actuele marktsituatie.  

Een investering in goud kan gericht zijn op het behalen van een (speculatief) rendement, maar wordt door velen ook beschouwd als een verzekering. In het algemeen wordt aangenomen dat goud in waarde stijgt als de economie verslechtert en vice versa. Door een gedeelte van het vermogen in goud te investeren, zal men ook in tijden van grote economische crisis een waardevolle bezitting houden.

Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw. U kunt goudbaren en gouden beleggingsmunten daarom zonder btw kopen. De internationale gouden beleggingsmunten bevatten veelal een troy ounce fijn goud. De "troy ounce" is een internationale gewichtsaanduiding en komt overeen met 31,1035 gram. Een kilo goud bevat dus 32,15 troy ounce.

Mocht u overwegen om in fysiek goud te investeren en nog vragen hebben of van gedachten willen wisselen, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. Ons telefoonnummer is 0577-461955.
Gouden Maple LeafKrugerrandGouden Eagle

Veilig betalen en verzenden